Nemrég véget ért az ISSpresso küldetése a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén.
32 hónap a Föld körül, 15 500 napfelkelte és több mint 650 millió megtett kilométer: az ISSpresso sikeresen teljesítette a „Kávé az űrben” küldetést.
Infografika az ISSpresso kísérletről (még valamivel a befejezése előttről).
A Lavazza részére az Argotec által, az Olasz Űrhivatal (ASI) közreműködésével kifejlesztett, innovatív kapszulás kávéfőző gép az űrállomás Unity moduljában teljesített szolgálatot. A berendezés 2014 novemberében a Szojuz TMA-15M űrhajóval jutott fel az űrállomásra, ahol azt később üzembe helyezték. A hosszú utazás 2015. május 3-án kezdődött. Ekkor ivott Samantha Cristoforetti olasz űrhajós a világtörténelemben elsőként presszókávét a súlytalanság állapotában. A küldetés az Európai Űrügynökség (ESA) VITA expedíciójával zárult, amelynek keretében az ESA ugyancsak olasz űrhajósa, Paolo Nespoli harmadik űrutazását hajtotta végre.
Samantha Cristoforetti kávézik... (Kép: ESA / NASA / Argotec)
... és Paolo Nespoli az ISSpresso kávéfőző géppel az űrállomáson. (Kép: ESA / NASA / Argotec)
A két év alatt az ISSpresso 11 űrexpedíció legénységének kényelméhez és jó hangulatához járult hozzá. A kávéfőző gépnek köszönhetően az űrhajósok ugyanolyan kiváló minőségű presszókávét ihattak az űrben, mint otthon. A világtörténelem során most először főztek valódi Lavazza presszókávét szélsőséges körülmények között, olyan környezetben, ahol a folyadékdinamika törvényei teljesen eltértek a Földön megszokottól. Az űrben a hab és a kávé nem keveredik, hanem elkülönül egymástól. A hagyományos kávéscsészét speciális tasak váltja fel és a kávét szívószállal fogyasztják. Az innovatív kapszulás rendszerrel az űrhajósok caffè lungót, forró italokat és a rehidráló funkciónak köszönhetően húslevest is tudtak készíteni a világűrben. (Forrás: Chapter Four Communications sajtóközlemény) Kapcsolódó cikkek: Kapcsolódó linkek:
VÉGRE! Igazi kávé és lungo az űrállomáson is!
Visszatért a Szojuz MSZ-05
ISSpresso (Argotec)