Az űrhajósok nem hagyatkozhatnak a helyben termelt élelmiszerekre, viszont a táplálék minden grammját a lehető leghatékonyabban kell hasznosítaniuk.
A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó űrhajósok személyenként és naponta valamivel több mint 25 liter vizet használnak el, de ennek 78%-át újra hasznosítják. Nemcsak a vizeletet, hanem az izzadságot is. A hatfős legénységnek naponta fél kiló élelmen kell megosztoznia. A teljes életterük mindössze 916 köbméter, amelyet viszont a súlytalanságnak köszönhetően teljes „belmagasságában” ki tudnak használni.
Ellison S. Onizuka ebédje a Discovery űrrepülőgép fedélzetén (1985).(Kép: NASA)
Orosz és amerikai űrhajósok közös étkezése az ISS-en (2001). (Kép: NASA)
Ezzel szemben az átlagos (ötfős) amerikai család tagjai naponta és fejenként 200 liter vizet fogyasztanak, újrahasznosításról pedig aligha lehet szó. Naponta 2 kilogramm élelmiszer a szemétben végzi. Fel sem merül, hogy a vizeletet vagy a verejtéket hasznosítani lehetne, mindezt a pazarlást pedig közel 300 négyzetméteren viszik véghez.
A NASA a korszerű élelmiszer-technológiai projektje (AFTP, Advanced Food Technology Project) keretében olyan rendszer fejlesztését tűzte ki célul, amely a világűrben és más égitesteken is használható. Ehhez minimalizálni akarják a keletkező hulladék mennyiségét, a szükséges térfogatot és a költségeket, ugyanakkor magas tápértékű élelmiszerek előállítására törekszenek. A jelenleg az ISS-en fogyasztható ételek többségét fagyasztva szárítással állítják elő, és zsugorfóliába csomagolva tárolják. A tárolt élelmiszerek értékes tárolóhelyet foglalnak el. A NASA számításai szerint a Marsra utazó személyzetnek mintegy 3 tonna élelmiszert kell magával vinnie.
Az ESA űrhajósai számára spirulina algából készített müzliszelet. (Kép: ESA)
Az AFTP keretében a mennyiséget jelentősen csökkenteni akarják, miközben az űrhajósokat vegetáriánus étrendre szoktatnák, több friss gyümölcsöt és zöldséget kellene enniük. Ha ezt a fedélzeten termesztenék, akkor az űrhajósok rendszeresen friss élelemhez jutnának, akár a Mars felé tartó űrhajó fedélzetén is.
A fedélzeti konyhakert emellett segít megtisztítani az űrhajó, űrállomás levegőjét, a növények felhasználják a szén-dioxidot, és oxigént juttatnak a légtérbe. Eközben azon is gondolkoznak, miként lehetne változatosabbá és a Földön megszokotthoz hasonlatosabbá tenni az ételkínálatot a világűrben. A hagyományos értelemben vett főzésről természetesen a súlytalanságban szó sem lehet, de a 3D nyomtatás megvalósítható alternatívát jelenthet. Kapcsolódó cikkek: Kapcsolódó linkek:
VÉGRE! Igazi kávé és lungo az űrállomáson is!
Nyomtatott űrételek?
Magyaros űrételek – 26 éve
Zöldségtermelés a világűrben és a Földön
Marsi kenyér zöldparadicsom-dzsemmel
„Zöldségeskert” az űrállomásra
Három hónapig hernyódiétán
Újrahasznosítás felsőfokon
Itt az ideje, hogy hippik módjára táplálkozzunk (Inverse)
A NASA korszerű élelmiszertechnológiai projektje