Egy japán gyártó hamarosan a Nemzetközi Űrállomásra küld néhány palackkal az italaiból. De nyilván nem szeretnék, ha az űrhajósok megdézsmálnák a whiskyt...
A Suntory, amelynek egyik whiskyjét 2014-ben a világ legjobbjának kiáltották ki, az augusztus közepén induló HTV-5 (Kounotori-5) japán teherűrhajó fedélzetén öt különböző fajta italt – köztük már 21 éve érlelt whiskyt –, emellett 40%-os etil-alkoholt küld a világűrbe, üvegpalackokban. A cél nem a Nemzetközi Űrállomás (ISS) lakóinak kényeztetése, hanem tudományos kísérlet. Azt szeretnék megvizsgálni, hogy az alkoholos italok hogyan érlelődnek a súlytalanságban.
(Kép: Suntory)
A kísérletek időtartama egy év, illetve lesznek minták, amelyek két évig vagy tovább is az ISS fedélzetén, pontosabban a japán Kibo kísérleti modulban maradnak. A Földön ugyanilyen whiskyket tárolnak, ugyanannyi időn át, ellenőrző mintaként. A HTV-5 a tervek szerint augusztus 16-án startol Tanegashimából, egy H-2B hordozórakétával.
Az alkoholos italok – néhány kivétellel, mint például a sör – hosszabb tárolás, érlelés után nyerik el lágy ízüket, jellegzetes karakterüket. Az eddig végzett tudományos vizsgálatok ellenére a folyamatot még ma sem értik teljesen. A japánok szerint például a folyadék konvekciójának is szerepe lehet az érésben. A súlytalanságban kiiktatva ezt a folyamatot, megkísérlik ellenőrizni az elképzelés helyességét. A Suntory kísérleteit egy sor japán egyetemmel és kutatóintézettel, valamint a JAXA űrügynökséggel együttműködésben végzi.
Arról nincs hír, hogy az űrwhiskyből bármennyit is eladásra kínálnának a minták Földre való visszatérése után. Ízüket inkább laboratóriumban ellenőrzik majd avatott kóstolók. Kapcsolódó linkek:
Whisky-t érlelnek a japánok az ISS-en (Mashable)
A Suntory cég sajtóközleménye a kísérletről