A táplálkozástudományi szakemberek egy új alkalmazással pontosan követik, milyen tápanyagokból mennyit fogyasztanak az ISS űrhajósai.
Akár azért, mert diétáznak, akár egyszerűen csak egészségesebbek szeretnének lenni, milliók használnak olyan alkalmazásokat a mobiltelefonjukon, amellyel pontosan követik az elfogyasztott étel mennyiségét. A divat a világűrt is meghódította: az európai űrhajósok táblagépen tartják nyilván, mit ettek, így bizonyosodva meg arról, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyag jut a szervezetükbe.
Thomas Pesquet elfogyasztja a születésnapjára kapott aprósüteményeket. (Kép: ESA / NASA)
A rendszeres testedzés mellett az optimális étrend alapvetően fontos, hogy kiküszöböljék a súlytalanság kedvezőtlen hatásait, a csontok és az izmok gyengülését, valamint az elraktározott tápanyagok, a fehérjék, a zsírok és a D vitamin mennyiségének csökkenését. A kutatások szerint a súlytalanságban általában kisebb az energiabevitel, mint a Földön – olyannyira, hogy egyesek a jelenséget „űrrepülési anorexiának” nevezik. A tubusokból és konzervdobozokból elfogyasztott, vagy műanyagba csomagolt és vízzel felengedett ételek helyére egyre inkább ízlésesen elkészített fogások lépnek, ami kedvező hatással van a legénység hangulatára. Mindamellett, amint arról az űrhajósok beszámolnak, a súlytalanságban más az ételek íze, ami az étvágy csökkenését okozza.
Tipikus űrhajósétel: csirkekonzerv citromkarikával. (Kép: ESA)
Mivel nagyon ritka, hogy az űrhajósok híznának űrrepülésük alatt, az orvosok a menü összeállításakor mindig konzultálnak az űrhajósokkal. Az orvosok bizonyosak akarnak lenni abban, hogy a legénység étrendje kiegyensúlyozott, nemcsak a súlytalanság, hanem a majdani visszatérés követelményeinek is megfelel. Ezért készítették el az EveryWear nevű, iPadra optimalizált alkalmazást, amely a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó űrhajósok fiziológiai és orvosi adatait gyűjti. Az eszközt összekapcsolják a testen viselhető orvosbiológiai érzékelőkkel, amelyeken keresztül rögzítik a testedzésre, a pulzusszámra és az alvás minőségére vonatkozó adatokat. Az alkalmazás legfontosabb része azonban az étkezési napló. Az űrhajósok egyszerűen a táblagép kamerájával leolvassák az elfogyasztani kívánt élelem vonalkódját, megjelölik, hogy reggelire, ebédre vagy vacsorára szánják az ételt, és mennyi vizet használtak az elkészítéséhez.
Az EveryWear alkalmazás felhasználói felülete. (Kép: ESA)
Az alkalmazásba oroszul és angolul is feltöltik az ISS-re szállított ételek jegyzékét, a listából a vonalkód leolvasása helyett az adott étel ikonjára történő koppintással is választhatnak. Ha valami mégsem szerepelne a listában, az űrhajós lefényképezheti. Az eszköz előnye, hogy az alkalmazás kapcsolatot teremt a földi táplálkozástudományi szakértőkkel, akik az űrrepülés közben is tudnak táplálkozási tanácsokat adni az űrhajósoknak. A hetenként tartott szakértői tanácsadásokon felül az alkalmazás azonnal is javaslatot tud tenni az űrhajósoknak, miből és mennyit fogyasszanak. Az alkalmazás a bevitt energiamennyiségen kívül kiemelt figyelmet fordít az elfogyasztott fehérje, víz, szénhidrát, zsír, nátrium, kálium, kalcium és vas mennyiségének követésére.
Paolo Nespoli az EveryWear alkalmazás használata közben. (Kép: ESA / NASA)
Kapcsolódó cikkek: Kapcsolódó linkek:
Mennyi ételt vigyünk?
VÉGRE! Igazi kávé és lungo az űrállomáson is!
Három hónapig hernyódiétán
Nyomtatott űrételek?
Jövőnk táplálkozása – étkezés a Földön és a világűrben
Magyaros űrételek – 26 éve
Az EveryWear alkalmazásról (ESA)