A NASA közreműködésével, nanotechnológia alkalmazásával kifejlesztett érzékelőkkel már kis mennyiségben is ki tudják mutatni különböző veszélyes baktériumok, vírusok jelenlétét.
Az érzékelők segítségével időben felismerhető a víz vagy az élelmiszerek esetleges veszélyeket rejtő szennyeződése. Az amerikai űrhivatal kaliforniai Ames Kutatóközpontjában végzett kutatásokat a New York állambeli Early Warning vállalat hasznosítja majd. A közös kutatás-fejlesztési program első lépcsőjében 25 olyan mikroorganizmus kimutatása válik lehetővé – méghozzá percek alatt –, amelyek az ivóvízzel terjedő fertőzésekért felelősek. Mindezt gyorsan, külön laboratóriumi vizsgálatok nélkül tudják megoldani, adott esetben még azelőtt, mielőtt a fertőzés vagy járvány jelei mutatkoznának az embereken. A potenciális felhasználók közt például élelmiszer- és italgyártók, közszolgáltatók, kórházak jöhetnek számításba.
(Kép: NASA Ames Research Center / D. Hart)
A bioszenzorban érzékeny szén nanoszálakat alkalmaznak. A veszély jelenlétére az érzékelő által keltett elektromos jelek figyelmeztetnek, amiből a koncentrációra is lehet következtetni. A detektort az idegen égitesteken esetleg előforduló életnyomok jövőbeli felismerése céljára
találták ki. Az űrkutatásban alkalmazott csúcstechnológia számos más esetben is eljutott már az ipari, szélesebb társadalmi hasznosításig.
Kapcsolódó cikkek: Kapcsolódó linkek:
Tiszta vizet a pohárba
A NASA sajtóközleménye
Early Warning, Inc.